ZLATO SIDRO 2014

ZS 2014 slika

Regata ZLATO SIDRO, razpisana za razrede Optimist, Europa, FJ – Flying junior, Fireball in 420, je bila letos obogatena s pridruženim MAX CUP-om in bila hkrati zadnja - peta kriterijska za „optimiste“.

Velik zalogaj za organizatorja JK OLIMPIC in sodelujoči BURIN YC, kar pa ob veliki požrtvovalnosti vseh iz organizacijskega odbora postane mala malica. Skoraj vse je teklo gladko (drobne napakice ne štejejo) tako na morju kot na obali, v prijetnem in veselem vzdušju, kljub prostorskim in posledično finančnim težavam s katerimi se Olimpicovci spopadajo. Verjetno bi se jih dalo odpraviti ali pa vsaj ublažiti ob malo večjem posluhu mestnih avtoritet za tovrstne dogodke, lahko tudi po zgledu vseh tistih, ki volonterski ekipi vsakoletno tako ali drugače velikodušno pomagajo: Fining d.o.o., Mlinotest Kruh Koper d.o.o., Riba d.o.o., CKŠP Izola, TIC Izola, JP Komunala Izola d.o.o., vsi sosedi (Jovo, slaščičarna Diana, pizzeria Gušt...) in še mnogi drugi, tudi tisti, ki tolerantno spremljajo za njih morda moteč dogodek. Pravilno zapisano: „dogodek“, ker to ni več samo regata, saj v Izolo pripelje nemajhno število obiskovalcev – letos npr. preko 200 iz različnih držav, iz Slovenije do sosednjih Hrvaške, Italije, Avstrije in „malo“ manj sosednjih Češke, Malte, Romunije. Izola se v teh par dnevih prelevi v vedno bolj razpoznavno jadralsko središče, kar bi se dalo po željah in zamislih organizatorjev še dodatno obogatiti z različnimi spremljevalnimi programi, seveda ob sodelovanju ali bolje razumevanju ideje s strani tistih, ki lahko k temu pripomorejo.

Iz uvoda je razbrati, da je bilo najbolj napeto v razredu Optimist, kjer ni bilo moč do zadnjega ugotoviti, kdo vse bo v državni reprezentanci in se tako udeležil svetovnega ali evropskega prvenstva, saj so bile razlike pred to zadnjo regato med pretendenti minimalne. Preobrati so si sledili kot po tekočem traku in stopnjevali napet boj do dramatičnega razpleta, kar še dodatno poveličuje tako izjemen šport, kot je jadranje. Po treh jadralnih dnevih je Slovenska reprezentanca za razred Optimist znana:

 • Rok Verderber - JK Pirat
 • Klemen Semelbauer - JK Pirat
 • Mara Turin - JK Izola
 • Janez Zabukovec - JK Jadro Koper
 • Peter Milivojevič - JK Jadro Koper
 • Nicolo Kravanja - ŠD Piran
 • Matej Planinšič - JK Pirat
 • Andrej Fras - JK Izola
 • Luka Ferencek - ŠD Piran
 • Špela Hajdinjak - JK Olimpic
 • Veronika Pirjevec - JK Pirat
 • Sandra Lipovec - JK Pirat

Vsi plovi, ki so se zvrstili v treh dneh, so potekali v razmeroma dobrih vetrovnih razmerah in prijetnem zdaj že poletnem vremenu. „Falš“ Maestral, ki nastane, ko vzdolž vzhodne istrske obale piha Jugo, malce bega predvsem mlade jadralce, ker venomer rahlo spreminja smer; v ospredje se prebijejo tisti, ki znajo izkoristit te spremembe smeri vetra oziroma t.i. „škarše“.

Slednji seveda malo manj nagajajo izkušenim jadralcem v razredih FJ in Fireball, ki z redno udeležbo na Zlatem sidru in pohvalami organizatorjem potrjujejo izjemnost regate. Velike zasluge imajo seveda pri tem tudi regatni odbor ter sodniki, ki skupaj s prostovoljci in člani kluba tvorijo nepogrešljivo ekipo. Žal se iz preostalih dveh razredov iz razpisa (Europa in 420) ni prijavilo dovolj posadk, najverjetneje zaradi sovpadanja s tekmovanji na italijanski strani zaliva.

Drugi jadralni dan, v soboto, so trije izpeljani plovi v razredu Optimist šteli tudi za MAX CUP, s katerim sta JK OLIMPIC in BURIN YC letos združila moči. Uspešno, če sodimo po nasmejanih obrazih otrok, ki so se po napornem dnevu na morju, veselili žar – zakuske, druženja, pokalov in daril v parku Pietro Coppo pred klubom. Burin YC tradicionalno dodeli dve jadrnici Optimist v enoletno uporabo, tokrat sta srečneža iz vrst ŠD Piran in JK Olimpic.

ZLATO SIDRO se je zaključilo v nedeljo z že navedenim dramatičnim razpletom glede uvrstitve v reprezentanco in tradicionalno, atraktivno, predvsem pa „za si prste oblizat“ dobro torto, narejeno v Mlinotest Kruh Kopru, ki je sledila podelitvi pokalov najboljšim ter svečani razglasitvi reprezentance.

Rezultati ZLATO SIDRO Optimist skupno:

1. Rok Verderber – JK Pirat Portorož

2. Klemen Semelbauer – JK Pirat Portorož

3. Peter Milivojevič – JK Jadro Koper

Rezultati ZLATO SIDRO Flying junior – FJ:

1. Rok Volk, Marko Volk

2. Igor Jerkič, Gregor Perhavec

3. Gregor Šašel, Sabina Jurič Šenk

Rezultati ZLATO SIDRO Fireball:

1. Mitja Nevečny, Igor Celič

2. Anže Flis, Benjamin Jurič

3. Mitja Hrvatin, Al Markočič

Zahvala gre vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi, čestitke vsem tekmovalcem, opravičilo pa tistim, ki jih je morda kaj motilo!

Aleš Rebec

JK OLIMPIC

 

 

SMOKI 1 starkvina markovic

Copyright JK Olimpic © 2020 Vse pravice pridržane.  Avtor strani   O piškotkih